Rätt råvaror

Om du någonsin har sett ett matlagningsprogram på tv så har du säkerligen också hört tv-kockarnas tjat om hur viktigt det är med färska och fräscha kvalitetsprodukter när man sysslar med matlagning. Detta är såklart alldeles rätt. Du vet kanske själv känslan och smaken när du på sommaren får plocka upp de allra första färskpotatisarna från trädgårdslandet, vilken skillnad det är i jämförelse med den fasta potatisen man i regel köper under resten av året.

DFärska grönsakeru har säkert också varit på utlandsresor till länder där det går att plocka, de för oss exotiska frukterna direkt från fruktträden. Frukten smakar avsevärt mycket mer än den apelsin du köper på snabbköpet hemmavid. När man frågar svenskar utomlands vad de mest saknar hemifrån så är det nästan alltid maten det första som nämns. Inget konstigt med det kan tyckas, det är generellt hög kvalitet på de varor och produkter som säljs här i Sverige. Men med ovanstående faktum att produkter smakar mer, doftar mer och är än mer färska när man befinner sig utomlands, då kanske man får konstatera att det är kontrollen att själv laga maten, samt de svenska recepten som man egentligen saknar.

Men det märks mer och mer på handeln i Sverige att det blir allt viktigare för folk med färska och kvalitativa produkter. En av Sveriges absolut största fullsortimentsgrossist, Meningo, visade sina siffror för sin försäljning år 2011 så hade försäljningen av ekologiska produkter ökat med hela 53% och färskvaruförsäljningen med nästan 10%. Med detta som bakgrund så har man börjat utveckla sina färskvaruhallar som framförallt har sina säten i Stockholm och Göteborg.

ParmaskinkaMed detta vill man skapa en mer modern grönsakshandel, mer likt den nere på kontinenten och i andra länder med klimat för sådan färskvaruförsäljning. Tack vare den mat som alla invandrare i Sverige tagit med sig från sina hemländer så har vi ett ganska stort utbud av mat och nischade matbutiker. Det finns i dagens Sverige möjlighet att få tag på det mesta i såväl chark- och ostväg som frukter och färska kryddor i både fysiska butiker och på nätet. I Stockholm finns dessutom ett antal saluhallar som åtminstone närapå kan matcha de kontinentala motsvarigheterna – vill jag köpa färsk parmaskinka, parmesanost eller någon exotisk fisk, då är detta inget problem.