Livsmedel som förebygger sjukdomar och främjar ett gott liv

Hälsosam mat bidrar inte bara till att mätta dig för stunden. Den tillför något som på sikt främjar hälsan och är förebyggande mot övervikt, diabetes 2, högt blodtryck, olika typer av hjärtsjukdomar, höga kolesterolvärden och cancer.

Vårdguiden 1177 ger råd om vilka livsmedel som är nyttiga och näringsriktiga. Men det finns fler tips i alla de slag i olika tidningar och sajter om vilka livsmedel du bör ha hemma. Här är bara ett urval av vad som rekommenderas:

  • Ät minst ett halvt kilo grönsaker, frukt och bär per dag. Tänk på att frukt och bär innehåller stor mängd kolhydrater. Ät dem som mellanmål. Välj mättande rotfrukter och baljväxter, den senare är även blodsockerstabiliserande.
  • Ät fisk, gärna fet fisk, och skaldjur två till tre gånger i veckan. På så sätt får du i dig omega 3 som minskar risken för blodpropp och är viktig för ett fosters normala utveckling.
  • Välj vegetabiliska oljor såsom rapsolja, olivolja, kokosolja, sesamolja och solrosolja.
  • Välj fullkornsvarianter av pasta, bröd, gryn och ris där viktiga näringsämnen inte har förädlats bort, det som finns i skalet på spannmålsprodukterna. Tänk på att inte äta ris för ofta, då det innehåller små mängder arsenik.
  • Hellre rent kött än chark och hellre vitt kött än rött, det vill säga minska ner på nöt, lamm och gris. Ät mer kyckling och ägg. Ännu hellre, byt ut några köttmåltider till vegetariska måltider.
  • Ät nötter. Utmärkt att ha i väskan om man plötsligt blir hungrig eller att ta till direkt efter träningen. Mumsa gärna på cashew, hasselnötter, valnötter och mandel.

Tänk på helheten! Det är inte meningen att du ska lägga till nyttiga livsmedel, utan du ska ersätta de onyttiga med ett bättre alternativ. Allt som är proppat med kolhydrater, med litet näringsinnehåll, ska väljas bort, såsom kakor, glass, vitt bröd, pommes frites, chips, godis och läskedrycker.