Hemmagjord pizza

Pizza är ju en av de stora favoriterna i Sverige och det är ofta något vi gillar att unna oss emellanåt. Så det är ju inte underligt att det också är populärt att göra egen pizza hemma och här kommer ett bra recept för degen och tips om pålägg.

Pizzadeg (4 pizzor)

  • 50 g färsk jäst
  • 7 dl vetemjöl special
  • 3 dl vatten (ljummet)
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Blanda samman jästen, sockret, saltet, oljan och vattnet i en bunke.
  2. Strö i lite mjöl i taget tills degen blir fast men elastisk. Resten av mjölet kan man spara till utbakningen.
  3. Låt degen jäsa under en bakduk i omkring 25 min.
  4. Dela degen i 4 och baka ut den med en kavel.
  5. Välj valfri topping och grädda i 200 grader varmluft tills allt har smält eller fått en fin färg.

En stor skillnad från hemlagad pizza och den man köper i en pizzeria är ju ofta att man inte får den där knapriga men luftiga skorpan. Lösningen på detta är dock att köpa sig en riktig pizzasten som man sedan bakar den på inne i ugnen. Dessa finns i några olika utformningar så det bör inte vara några problem att hitta en som passar ens behov.

När det kommer till topping på pizza behöver man inte följa det man hittar i pizzerior. Det finns många som har testat betydligt mer ovanliga kombinationer och funnit överraskande bra resultat. Detta inkluderar:

  • löjrom, prästost och potatis
  • päron, pnjenötter och kolasås
  • parmesan, sparris och ärtcrème
  • fikon, pesto, grön- och blomkål
  • kallrökt lax och spenat

Om dessa kan fungera tillräckligt bra för mer än en person kan man ju tydligt säga att det inte finns många gränser på vad man kan toppa en pizza med. Testa några personliga favoritråvaror och liknande och se vilka resultat som kommer av dem. För inspiration kan man läsa ännu fler exempel här.